Ecografia abdominala
Tot prin ecografie se pot obtine informatii detaliate cu privire la structura microscopica (histologica) a unor noduli, chiste (hepatice in special, dar si pancreatice) sau a gradului de afectare hepatica in hepatitele cronice virale, prin punctia biopsie ghidata ecografic. Manevra in sine nu este dureroasa, pacientul fiind anesteziat cu Xilina la piele, la locul de punctie (foarte important este sa nu fiti alergici la Xilina- daca ati avut lucrari dentare sau alte interventii chirurgicale, atunci nu sunteti). Prin ecografie se stabileste exact locul cel mai bun pentru prelevarea fragmentului hepatic, pacientul fiind asezat pe partea stanga, daca se va punctiona ficatul. Se va simti doar intepatura acului seringii cu care se face anestezia la piele. Apoi, sub control ecografic, se realizeaza punctia, cu ajutorul unui piston cu ac aproximativ la fel de subtire ca cel de la o seringa obisnuita. Manevra de punctionare dureaza 1 secunda. Nu se ramane cu gaura in ficat si nici alte efecte adverse nu apar de obicei. Inainte de punctie se controleaza coagulograma si numarul de trombocite, medicul neefectuand manevra daca exista risc major de sangerare. Dupa punctie, pacientul va sta pe partea dreapta (in cazul punctiei hepatice) 2 ore si nu va manca apoi va ramane in pat alte 2 ore si va manca putea consuma apa plata, ceai, supa, compot, iaurt in ziua respectiva, urmand ca de a doua zi sa manace in mod normal. Este firesc sa se resimta cateva zile dupa punctie o jena la locul respectiv, uneori chiar intepaturi, deoarece se pot leza filetele nervoase ale peretelui toracic- nu doare ficatul!
Ecografia nu doare, pacientul nu este supus nici unui discomfort in timpul examinarii iar folosirea noilor tehnici (Eco Doppler, Doppler color, pulsat, eco 4D) aduce informatii exacte astfel incat ecografia devine o prima metoda de investigatie a pacientului.
Pregatirea pentru ecografie: ecografia se face pe nemancate (nu se manaca in dimineata investigatiei) iar pentru o cat mai buna vizualizare a organelor, mai ales daca pacientul are gaze multe, este indicat sa ia un absorbant de gaz (Espumisan, Sab-simplex 2cp la mesele principale cu 2-3 zile premergatoare explorarii) iar pentru evidentierea organelor pelvine, este bine ca vezica urinara sa fie plina (deci se vor bea aprox 500-750 ml lichide necarbogazoase in dimineata efectuarii ecografiei, fara a urina). Daca ecografia este programata in cursul dupa-amiezii sau serii, se poate manca usor dimineata (evitandu-se alimentele care baloneaza adica legumele si fructele crude, bauturile acidulate, laptele dulce sau alimentele care se digera greu cum ar fi carnea) si eventual la ora 12 astfel ca sa existe un interval de 6 ore intre ultima masa si ecografie. De asemenea, se va bea cantitatea de lichid necesara vizualizarii organelor pelvine cu aprox 1 ora inainte de efectuarea investigatiei si nu se va urina in acest interval.